Recensie: Anthrax – We’ve Come For You All (Nuclear Blast) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 3 maart 2003
Anthrax – We’ve Come For You All (Nuclear Blast) (CD) Na de 11 septemberaanslagen en de daaropvolgende miltvuurbrieven was Anthrax genoodzaakt (gedwongen door de Amerikaanse regering, ja) zijn bandnaam tijdelijk te veranderen in het onschuldige ‘Basket Full Of Puppies’. Het nieuwe album ‘We’ve Come For You All’ is echter inmiddels onder de oude, vertouwde bandnaam verschenen. Het is weliswaar al eenentwintig jaar geleden sinds Anthrax op het strijdtoneel verscheen, toch zijn de ouwe rotten in die tijd geenszins ingedut.

Anthrax heeft in zijn bestaansperiode veel geëxperimenteerd met stijlen. Op deze plaat heeft de New Yorkse band hier en daar een ietwat gelikt geluid en is goed de eenheid en jarenlange ervaring terug te horen. Toch vervalt de band nergens in gezapigheid en horen we Anthrax, zoals Anthrax bedoeld is. De nummers bevatten stuk voor stuk een portie ambachtelijke metal met riffs volgens aloude receptuur. De cover is overigens verzorgd door de man achter Spiderman en Batman, Alex Ross.

Door een sterk opbouwende intro en een ijzersterk begin met ‘What Doesn’t Die’ wordt de luisteraar gelijk met zijn hoofd in een flinke bankschroef gedrukt en daar komt hij dan ook niet meer uit, aangezien het gehele oeuvre uit een stel ijzersterke nummers bestaat. Toch krijgt de platgeslagen, maar dolgelukkige luisteraar ook nog de gelegenheid om stoom af te blazen bij wat rustigere nummers als “Safe Home”. Toch is er geen ontkomen aan: met ‘Nobody Knows’ gaan we weer met hernieuwde energie verder met een geweldig pak voor de broek. Het tempo versnelt en de dubbele bas wordt veelvuldig ter voet genomen. Het album sluit met de meesterlijke nummers ‘Think About The End’ en ‘We’ve Come For You All’. Jammer dat de term powermetal al is toebedeeld aan de heren met een ietwat hoger stemgeluid, want dit is metaal waar echt heel wat kracht in zit.

90

Website Anthrax