Recensie: RSJ – Gain To Nothing (Hangman’s Joke) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 4 oktober 2007
RSJ – Gain To Nothing (Hangman’s Joke) (CD) Ondanks dat RSJ reeds een split-EP, een EP en een full-length uitbracht, is hun tweede langspeler ‘Gain To Nothing’ mijn eerste kennismaking met deze Britten. En het moet gezegd dat het geen onplezierige kennismaking is. RSJ speelt een heel behoorlijke pot noisecore/math metal, waarin de Meshuggah-invloeden niet van de lucht zijn.

Maar om ze nou als een kloon van laatstgenoemde band te bestempelen zou op zijn zachtst gezegd niet eerlijk zijn. Want wat RSJ op ‘Gain To Nothing’ laat horen mag je gerust een eigen geluid noemen. Het piept, kraakt en knarst dat het een lieve lust is, bombardeert de luisteraar met ingewikkelde ritmes en onverwachte hooks, om vervolgens verder te gaan met lieflijke, postrock-achtige melodieën.

Het geheel is overgoten met een vrij rauwe productie waarin de zang wel wat meer naar voren had mogen komen. Al past dit ook wel weer bij het noisy karakter van de muziek. Niet bepaald kost voor de liefhebber van het rechttoe-rechtaan-werk dus, maar absoluut de moeite waard voor mensen die bereid zijn een cd een paar luisterbeurten te gunnen alvorens een mening te vormen.

82

Muziek van 'Gain To Nothing' op: Myspace.com/rsj


Website RSJ