Recensie: Ministry – The Last Sucker (13th Planet) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 24 september 2007
Ministry – The Last Sucker (13th Planet) (CD) Samen met de twee voorlaatste albums ‘Houses Of The Molé’ (2004) en ‘Rio Grande Blood’ (2006) is met het verschijnen van ‘The Last Sucker’ het anti-‘Bush administration’-drieluik van de band compleet. Maar zoals de albumtitel al aangeeft, is het na ‘The Last Sucker’ ook afgelopen met de loopbaan van het roemruchte industrialinstituut Ministry. Al wordt dit elfde Ministry-album nog wel gevolgd door het coveralbum ‘Cover Up’.

Op deze hekkensluiter laten Jourgensen en co zich echter wel van hun beste kant zien. Met zijn mechanisch repeterende ritmes, zagende gitaren, een wagonlading aan samples en geluidseffecten en Jourgensens snerpende, verwrongen vocalen wordt grotendeels de koers van ‘Rio Grande Blood’ vervolgd, zij het wat minder agressief. Maar hier en daar wordt ook teruggegrepen naar het fameuze ‘Psalm 69’ (1992).

Het meest verrassen doet het Ministerie van Industriële Zaken echter met de opgefokte cover van ‘Roadhouse Blues’ van The Doors. Als dat een voorbode is van het op handen zijnde ‘Cover Up’ belooft dat zeer de moeite waard te gaan worden. En wat ‘The Last Sucker’ betreft, begint al luisterend naar de plaat het besef te groeien dat het einde van Ministry niet alleen een einde is van een zeer unieke band, maar van een tijdperk.

85

Gerco Zwiers

Muziek van 'The Last Sucker' op: Myspace.com/ministrymusic

Website Ministry