Recensie: Sworn Enemy – The Beginning Of The End (Abacus/Century Media) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 28 maart 2006
Sworn Enemy – The Beginning Of The End (Abacus/Century Media) (CD) Het Amerikaanse Sworn Enemy doet z’n naam weinig eer aan. Sinds de oprichting in 1997 hebben deze mannen namelijk geen vijanden, maar vooral vrienden gemaakt. Na een EP (‘Negative Outlook’, ’01) op Jamey Hatebreeds Stillborn Records, wordt de formatie opgepikt door het major label Elektra Records, dat in 2003 het full length debuut ‘As Real As It Gets’ wereldkundig maakt. Ook die release valt prima in de smaak en gaat met name in de VS veelvuldig over de toonbank.

Het plotselinge succes en het constante touren eist echter zijn tol, waarna de beide Mikes (gitarist en bassist) hun biezen pakken. De resterende leden laten het er niet bij zitten en zetten de schouders onder een nieuwe plaat: ‘The Beginning Of The End’. Hierop borduurt het viertal ‘vrolijk’ voort op hun eerdere werk. Met dit verschil dat het niveau hoger is en de nadruk wat minder op de mosh ligt.

Dit ten faveure van de thrash-inbreng, getuige invloeden van bands als Anthrax en Metallica (zoals het Metallicaans gitaarwerk in o.a. ‘Scared Of The Unknown’). Gelukkig zit Sworn Enemy’s hardcore-hart ook nog steeds op de goede plaats, want opruiende NYHC vormt nog steeds de bikkelharde basis van elke compositie. Al met al een knap vervolg op ‘As Real As It Gets’ en een flinke sprong voorwaarts. Releasedatum: 5 mei 2006.

84

Muziek van 'The Beginning Of The End' op: Myspace.com/swornenemy

Website Sworn Enemy