Recensie: Monster Magnet – 4-Way Diablo (SPV/Steamh) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 4 november 2007
Monster Magnet – 4-Way Diablo (SPV/Steamh) (CD) Bijna twee jaar geleden leek de toekomst van Monster Magnet nog zeer onzeker, toen zanger en mastermind Dave Wyndorf zich tegoed deed aan een overdosis slaappillen, met een bijna dodelijke afloop. Maar blijkbaar vergaat onkruid echt niet, want op ‘4-Way Diablo’ heeft Wyndorf zichzelf hervonden. Na een eerste luisterbeurt lijkt het album niet zulke knallers te bevatten als ‘Powertrip’, maar het betreft hier weldegelijk een zeer Monster Magnet-waardig album.

Alle ingrediënten die zo kenmerkend zijn voor de band komen stuk voor stuk aan bod. Zo wordt er in ‘Wall of Fire’ en ‘Slap in the Face’ stevig gerockt à la Powertrip en doen uitgesponnen psychedelische passages in ‘I’m Calling You’ en ‘Freeze and Pixelate’ weer sterk denken aan het werk op ‘Dopes to Infinity’. Maar ook nieuwe dingen doen hun intrede, zoals in de afsluiter ‘Little Bag of Gloom’, waarop Wyndorf bewijst over Johnny Cash-achtige kwaliteiten te beschikken.

Qua sound is er gekozen voor een wat ruwere benadering dan op de recente voorgangers, waardoor het album een sfeer uitademt die dicht in de buurt komt van Monster Magnets oudere werk. Een keuze die de songs op ‘4-Way Diablo’ absoluut niet misstaat. Ik ben dan ook zeer verheugd om met Wyndorfs eigen woorden over de band te mogen concluderen: ‘Baby, you’re so alive’.

85

Muziek van '4-Way Diablo' op: Myspace.com/monstermagnet


Website Monster Magnet