Recensie: Raintime – Flies & Lies (Lifeforce) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 25 mei 2007
Raintime – Flies & Lies (Lifeforce) (CD) Ooit was er een tijd waarin alles duidelijk was. Als je metal speelde, was dat thrash, death, power, heavy, of wat voor metal dan ook. Maar hoe dan ook bleef je binnen je eigen genre. Lekker makkelijk voor recensenten, die dan bij een cd-bespreking de band vrolijk in een hokje konden proppen. Tegenwoordig zijn de hokjes niet meer zo nauw en wordt er van scribenten meer creativiteit verwacht. Het Italiaanse Raintime is een van die bands die het metal-recensenten zo moeilijk maakt.

Op ‘Flies & Lies’ laten zij een aardige pot metal horen, waarbij er zeker niet uit slechts een muzikaal vat getapt. Denk aan een combinatie van Dream Theater - Raintime begon ooit als instrumentale progressieve metalband - en Dark Tranquility. Met hier en daar de puntigheid van metalcore en zelfs een vleugje power metal. Toch is er niet altijd sprake van een echte mix van stijlen, de band schakelt soms gewoon over van de ene op de andere.

Ondanks de weinig voor de hand liggende combinatie van deze stijlen, klinkt ‘Flies & Lies’ toch als een geheel. Door de vrij complementaire stromingen waarbinnen Raintime zich beweegt, kan het gebeuren dat ondergetekende op bepaalde momenten even afhaakt. Maar over smaak valt niet te twisten. En een en ander is wel zodanig goed uitgevoerd dat de conclusie dat het hier om een kwaliteitsrelease gaat, onvermijdelijk is.

79

Muziek van 'Flies & Lies' op: Myspace.com/raintime


Website Raintime