Recensie: Six Feet Under – Commandment (Metal Blade) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 2 mei 2007
Six Feet Under – Commandment (Metal Blade) (CD) Met gemak ratelt vrijwel iedere death metalfan pakweg tien namen op van spannendere bands in het genre, maar als het op verkoopcijfers aankomt, geeft Six Feet Under ze allemaal het nakijken. De band rond de bedreadlockte brulboei Chris Barnes is zo langzamerhand een van de grootste vissen in de vijver van Metal Blade en weet zich dan ook verzekerd van de ‘undivided attention’ van het label. En dat voor een band die ooit begon als side-project.

Intussen zijn we veertien jaar verder en levert SFU zijn alweer zevende full-length af. Een plaat die uit eenzelfde hout gesneden is als de eerdere zes: old school death metal, wars van hooggeschoolde techniek en TGV-snelheden, waarin de groove en de kracht van stampende mid-tempo’s centraal staan. Het verschil zit ‘m echter in de kwaliteit, want niet eerder wist de band zijn filosofie zó krachtig te verwoorden als op ‘Commandment’.

Het openende ‘Doomsday’ spreekt, met zijn loodzware gitaren en een lager dan ooit grommende Barnes, wat dat betreft boekdelen. Nog een vette plus is de onbeschoft vette productie, verzorgd door – daar issie weer – Barnes, waardoor ‘Commandment’ zwaarder valt dan gewapend beton op een nuchtere maag. Old school death metal is springlevend, zoveel is zeker.

87

Gerco Zwiers

Muziek van 'Commandment' op: Myspace.com/sixfeetunder

Website Six Feet Under