Recensie: Naildown - Dreamcrusher (Spinefarm) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 6 april 2007
Naildown - Dreamcrusher (Spinefarm) (CD) ‘Dreamcrusher’, het tweede album van het Finse Naildown, mag er wezen. Werd de band op hun debuut nogal eens vergeleken met landgenoten Children Of Bodom, op deze plaat zijn die invloeden iets meer naar de achtergrond verdwenen en is er meer ruimte voor een eigen geluid. Zo is bijvoorbeeld naast melodie de groove een belangrijk element in hun muziek, iets wat bij Children Of Bodom toch niet het geval is.

Goed, nog altijd klinkt de band behoorlijk 'Scandinavisch' en komen er behoorlijk wat bandnamen in me op bij het beluisteren van 'Dreamcrusher', maar wat geeft dat als het gewoon goed is? Een van de dingen die Naildown wél een eigen gezicht geeft is de dynamiek die de band op dit album laat horen. Een goed voorbeeld daarvan is het bijna instrumentale ‘Deep Under Stones’, waarin een sterke afwisseling tussen snelle, virtuoze, stukken met meer atmosferische en ook ritmische passages ten gehore wordt gebracht.

De individuele leden verstaan ook hoorbaar hun vak, want het niveau op de gehele plaat ligt hoog. Een ander pluspunt is de heldere sound die het album heeft meegekregen door de mix van - het is bijna onvermijdelijk - Jacob Hansen. Je schijnt er zonder de naam van die man op je hoes tegenwoordig echt niet meer bij te horen. Maar zolang de beste man blijft meewerken aan dit soort kwaliteitsreleases hoor je mij niet klagen.

80

Muziek van 'Dreamcrusher' op: Myspace.com/naildown


Website Naildown