Recensie: DHG|Dødheimsgard – Supervillain Outcast (Moonfog) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 5 april 2007
DHG|Dødheimsgard – Supervillain Outcast (Moonfog) (CD) Ooit begonnen als een vrij conventionele black metalband heeft het Noorse Dødheimsgard, tegenwoordig kortweg DHG geheten, zich door de jaren heen een steeds excentriekere en bontere stijl aangemeten. Met het album ‘International 666’ uit 1999 als voorlopig hoogtepunt, waarop avantgardistische black metal, industrial en de theatrale vocalen van Aldrahn (echte naam: Bjørn Dencker Gjerde) werden samengesmolten tot een even bizar als briljant geheel.

De lange stilte (van een jaar of acht) die daarop volgde, bleek een stilte voor een zware storm, want op het gloednieuwe ‘Supervillain Outcast’ trekt de Noorse formatie buitengewoon fel en hard van leer. Van de bezetting in 1999 is echter vrijwel niemand meer over en dat hoor je dan ook. De grunts van nieuwe zanger Kvohst (Mat McNerney) klinken bijvoorbeeld aanmerkelijk ‘gewoner’ dan de eigenzinnige zang van zijn voorganger.

Sowieso lijkt het huidige DHG vaker voor de makkelijke oplossing (lees: over-the-top-agressie) te kiezen. In dat opzicht stelt ‘Supervillain Outcast’ dus enigszins teleur. Wat niet wegneemt dat deze vierde DHG-langspeler de avontuurlijk ingestelde metalliefhebbers nog steeds voldoende te bieden heeft. Maar zo onheilig gestoord als op ‘International 666’ is Dødheimsgard helaas niet meer. Releasedatum: 16 april 2007.

84

Muziek van 'Supervillain Outcast' op: Myspace.com/dodheimsgard


Website DHG|Dødheimsgard