Recensie: Freya – Lift The Curse (Victory) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zaterdag 31 maart 2007
Freya – Lift The Curse (Victory) (CD) Hoewel Earth Crisis alweer zo’n zes jaar op non-actief staat, is de frontman van deze invloedrijke band nooit uit beeld verdwenen. Zo bracht hij met de band Freya in 2003 de plaat ‘The Last Night Drains’ uit en deed de veganistische brulboei vorig jaar nog luidruchtig van zich spreken met het ferme ‘Can’t Stop The Truth’ van de band Path Of Resistance. Waarna het weer de beurt was aan Freya om een plaat af te leveren.

Nou was ik al niet vies van het werk van Path Of Resistance, maar deze nieuwe plaat van Freya gaat daar nog eens dubbel en dwars overheen. ‘Lift The Curse’ voorziet in bikkelharde, met rauwe agressie doordrenkte metalcore volgens authentiek recept. Strak in de lak gezet met een gortdroge, ruwe productie. Freya beukt iedereen het prut uit de oren en doet in beresterke tracks als ‘Suffer Not One’, ‘Alleviate’ en ‘Born In Blood’ zelfs meer dan eens de spirit van Earth Crisis herleven.

Wat de band bezielde om op ‘Lift The Curse’ ook een cover van Black Sabbath’s ‘War Pigs’ toe te voegen, is me daarentegen een raadsel. Ofschoon een verrassende coverkeuze steekt het resultaat (met name de matte zang) schril af bij de bulderende agressie op de rest van het album. Deze matte vocalen steken helaas ook in het nummer 'Lilith' de kop op. Maar dat is dan ook meteen de enige smet op deze verder meer dan behoorlijke plaat.

83

Gerco Zwiers

Muziek van 'Lift The Curse' op: Myspace.com/freya

Website Freya