Recensie: Thee Maldoror Kollective - Pilot - Man With The Meat Machine (Code666) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 30 maart 2007
Thee Maldoror Kollective - Pilot - Man With The Meat Machine (Code666) (CD) Dit is alweer het zesde album van Thee Maldoror Kollective, een avantgarde gezelschap dat wellicht uitkomst biedt voor mensen die Mike Patton wat te gewoontjes vinden. Ooit schijnt dit een black metalformatie te zijn geweest, maar die tijd ligt ver achter ons. ‘Pilot - Man With The Meat Machine’ is de soundtrack voor een denkbeeldig filmhuisproject. Klassiek, avantgarde jazz, vleugjes rock en geluidsexperimenten vloeien in elkaar over en vormen een naargeestig, soms prachtig en in alle gevallen spannend geheel.

Het is één grote trip langs vage cult- en B–horror movies. Het eerste deel van het album is zwaar en schuift van ‘spaghetti western’-achtige geluidscollages, langs jaren twintig swing, naar een soort stonergroove (Zombie Children), die ineens overgaat in een sample van Ben E. King’s ‘Stand By Me’. ‘The Night Mr. Clenchman Died’ is zowaar een enigszins ‘gewoon’ nummer dat associaties oproept met Joy Division.

Het drieluik ‘Pilot’ start met rokerige jazz en mooie vrouwelijke vocalen, deel twee is swing met blazers en metalgitaren (ja, u leest het goed) en deel drie is gebaseerd op hiphop beats, minimalistische geluiden en filmfragmenten. ‘Pilot - Man With The Meat Machine’ is een intrigerend geheel dat uitzonderlijk goed in elkaar zit en liefhebbers van Mike Patton en ook John Zorn zouden dit album zeker eens moeten gaan luisteren.

80

Muziek van 'Pilot - Man With The Meat Machine' op: Myspace.com/jailhousedog


Website Thee Maldoror Kollective