Recensie: Vinterriket – Lichtschleier (Displeased) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 23 maart 2007
Vinterriket – Lichtschleier (Displeased) (CD) Stellen dat de muziek van Vinterriket (Zweeds voor ‘winterkoninkrijk’) minimalistisch van opzet is, is een understatement van heb ik jou daar. Zelfs z๓ minimalistisch dat het volkomen percussie- en vocaalloze werk amper nog als muziek valt te kwalificeren. Ondergetekende weet zich aanvankelijk dan ook weinig tot geen raad met de verrichtingen van dit Duitse eenmansproject.

Pas wanneer ik de op het album toegevoegde videoclip vol winterse, nocturnale taferelen (behorend bij de titeltrack) bekijk, beginnen de intenties van Christoph Ziegler, brein achter Vinterriket, me te dagen. Onze Christoph is namelijk gewoon een onvervalste winterofiel die met Vinterriket de sfeer van besneeuwde hoogvlaktes en streng Noorse winternachten in klanken tracht te vangen.

Het resultaat is een bundeling lang uitgesponnen, serene soundscapes. Voer voor anti-zomertypes die de opwarming van de aarde met angst en beven tegemoet zien en al jaren tevergeefs wachten op een nieuwe Elfstedentocht. Maar tegelijkertijd wel z๓ monotoon en dynamiekloos dat het welhaast een prestatie mag heten om de volle vijftig minuten uit te zitten zonder voortijdig in slaap te sukkelen. Dark ambient voor een zeer select gezelschap. Precies zoals Ziegler het ’t liefst ziet.

60


Website Vinterriket