Recensie: Type O Negative – Dead Again (SPV/Steamhammer) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 22 maart 2007
Type O Negative – Dead Again (SPV/Steamhammer) (CD) Na het uiterst stemmige ‘World Coming Down’ en het vrij cynische ‘Life Is Killing Me’ maken de vier uit Brooklyn op hun nieuwste plaat vooral een erg energieke indruk. Op ‘Dead Again’ ligt het tempo op veel momenten, zeker voor Type O-begrippen, namelijk behoorlijk hoog en spookt in de nieuwe nummers meer dan eens Steele’s andere band Carnivore rond.

In nummers die als vanouds lang uitgesponnen zijn (een aantal klokken zelfs over de vijftien minuten) klinken de Brooklynse doomdenkers enorm bevlogen en vele malen levendiger dan de albumtitel wellicht doet vermoeden. In grote lijnen is alles gewoon bij het oude gebleven. De Black Sabbatheske loodzware gitaren, Josh Silvers warme toetsendeken en de huilende wolf-vocalen van de boomlange Steele klinken dan ook de volle speelduur bijzonder vertrouwd in de oren.

Je zou zelfs bijna kunnen spreken van een bloemlezing van Type O’s hele oeuvre, want in de bijna tachtig(!) minuten die ‘Dead Again’ telt, worden eigenlijk alle platen van de band wel in meer of mindere mate aangehaald. Ook vertrouwd klinkt de productie, die zoals altijd van de hand is van toetsenist Josh Silver. Kortom, in alle opzichten op en top Type O Negative.

86

Muziek van 'Dead Again' op: Myspace.com/typeonegative


Website Type O Negative