Recensie: April - Tidelines (Spinefarm) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 16 maart 2007
April - Tidelines (Spinefarm) (CD) Als een metalband uit Finland komt, heb je al snel te maken met een geluid dat in de buurt komt van gothic, death, of folk metal, zo luidde mijn vooroordeel. Bij beluistering van het debuut van het Finse April bleek echter dat dit lang niet altijd opgaat. Aprils geluid is namelijk niets van dat alles. April klinkt zelfs niet een b้้tje Scandinavisch. Hoe klinken ze dan wel? Welnu, in ้้n woord: Amerikaans.

En daar is in dit geval niets mis mee. Sterker nog, hun melodieuze, op metalcoreriffs gebaseerde emo metal gaat erin als koek. Weliswaar komen tijdens het luisteren namen als Bullet For My Valentine, At The Drive-In en Thursday in me op, de overeenkomsten zijn nergens storend. Daarbij zijn de Finnen zeker niet de minste songschrijvers, met als gevolg een plaat die bol staat van de pakkende songs en dus lekker wegluistert.

Tel daarbij op de prima productie van de hand van Tero-Kinnunen (Nightwish) en je kunt niet anders meer dan concluderen dat ‘Tidelines’ een zeer degelijk debuutalbum is. Toch zijn er ook wel wat minpuntjes te noemen. Zo is de variatie op 'Tidelines' niet denderend groot, waardoor de heren er naar het einde toe niet volledig in slagen om de aandacht vast te houden. Verder is de afsluitende ballad 'Fading', waarin de emozang van Hakim Hietikko enorm zeurderig klinkt, wat mij betreft een flinke misser die zowat alle pit uit de plaat weet te halen.

70

Muziek van 'Tidelines' op: Myspace.com/aprilweb


Website April