Recensie: Apocrypha – The Summit Of Creation (Eigen beheer) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zaterdag 24 februari 2007
Apocrypha – The Summit Of Creation (Eigen beheer) (CD) Middels ‘The Summit Of Creation’ maakt Apocrypha zes jaar na oprichting zijn debuut (een in 2003 verschenen demo buiten beschouwing gelaten). Aan de acht solide composities die de plaat telt, is dan ook duidelijk te horen dat deze Nederlandse formatie niet over één nacht ijs is gegaan, want zowel kwalitatief als speltechnisch heeft Apocrypha zijn zaakjes goed op orde.

Melodieuze passages en plechtige mid-tempo’s genieten de voorkeur, boven constante blast-tirades. Daarbij is een grote rol weggelegd voor de toetsen, die niet alleen in de muziek erg nadrukkelijk aanwezig zijn, maar ook in de mix een meer dan prominente plek hebben gekregen. Iets teveel van het goede, als je ’t mij vraagt, want hierdoor komt de agressie in de muziek hier en daar wat op de tocht te staan.

Desalniettemin toont Apocrypha zich een formatie van niveau. ‘The Summit…’ loopt dan wel niet over van originaliteit, maar is aan liefhebbers van (het vroege werk van) Cradle Of Filth, maar ook ‘ons eigen’ Shadowlord zonder meer aan te bevelen. Had ik trouwens al melding gemaakt van het strakke artwork en dito productie? Dan bij deze.

78

Muziek van 'The Summit Of Creation' op: Myspace.com/apocryphanl


Website Apocrypha