Recensie: Solefald – Black For Death: An Islandic Odissey Part II (Season Of Mist) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 21 december 2006
Solefald – Black For Death: An Islandic Odissey Part II (Season Of Mist) (CD) Ten tijde van het schrijfproces voor het vorig jaar verschenen ‘Red For Fire: An Islandic Odyssey Part I’ bruist het Noorse duo Cornelius Jakhelln (Sturmgeist) en Lars Nedland (Carpathian Forest), dat samen Solefald vormt, dermate van inspiratie dat al snel genoeg materiaal is geschreven om twee langspelers te kunnen vullen. Aldus geschiedde en zodoende verschijnt nu het tweede deel van Solefalds IJslandse tocht.

Na het black metallende openingsnummer ‘Red For Fire, Black For Death’ komt al snel de ware aard van dit excentrieke collectief bovendrijven. Want hoewel de band zelf consequent spreekt van Noorse viking metal, is die omschrijving eigenlijk niet ladingdekkend voor de veelzijdige en eigenzinnige muziek die dit tweetal bezigt.

De basis van Solefald is black en viking metal, maar door het integreren van on-metal-elementen als cello’s, violen en jazzy saxofoons (o.a. in het spannend broeierige ‘Dark Waves Dying’) en de vele ingetogen momenten - voorzien van dito mannelijke en vrouwelijke vocalen - treden de Noren voortdurend buiten de grenzen van deze (sub)genres. Met een kwalitatief hoogstaand episch werkstuk als gevolg.

82

Muziek van 'Black For Death: An Islandic Odissey Part II' op: Myspace.com/solefaldofficial


Website Solefald