Recensie: Kyu – STTNNRMLLLFCKDP (Eigen beheer) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 31 oktober 2006
Kyu – STTNNRMLLLFCKDP (Eigen beheer) (CD) Nou heeft nu metal in onze Lage Landen nooit echt goed wortel kunnen schieten en intussen is het virus hier wel volledig uitgeroeid, maar met Dreadlock Pussy en Dimension Seven – beide bands behoren inmiddels tot het verleden - kende Nederland op het hoogtepunt van de hype toch twee vrij succesvolle vertolkers ervan. Twee leden van laatstgenoemde band vinden we terug in Kyu.

Kyu is heavïer dan Dimension Seven. Hun debuut is echter vooral wisselvallig. De gemene deler van ‘STTNNRMLLLFCKDP’ – klinkers zijn ook zó passé – is een grove, ongepolijste mix van metal, core en wat overgebleven flarden nu metal. Ik hoor Crowbar, Hatebreed, een (klein) beetje Napalm Death zelfs. Maar het vuurwerk blijft uit. De vlam slaat nergens in de pan en dat blijkt funest voor Kyu.

Tegendraadse, maar te makkelijke hooks en riffs sorteren een averechts effect (in plaats van welkome afwisselingen zijn het fratsen die juist telkens gigantisch de vaart eruit halen) en in de diverse mid-tempo’s slaagt Kyu er niet in de luisteraar bij de les te houden. In het sluimerende ‘SLTHYRTHRT’ slaat Kyu de spijker op zijn kop, evenals in het ruige ‘RSFST’. Waarna je in het tergende, strontvervelende ‘NMBRNN’ daarentegen weer net zo makkelijk in slaap wordt gesust. Kortom, wisselvalligheid troef.

68

Muziek van 'STTNNRMLLLFCKDP' op: Myspace.com/kyumetal


Website Kyu