Recensie: The Haunted – The Dead Eye (Century Media) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zaterdag 21 oktober 2006
The Haunted – The Dead Eye (Century Media) (CD) Het Zweedse The Haunted draait onderhand alweer tien jaar mee en na een aantal sterke release is dit stel rasmuzikanten uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende metalbands van vandaag de dag. Het twee jaar geleden verschenen ‘rEVOLVEr’ markeerde de terugkeer van zanger Peter Dolving en sindsdien is de originele line-up weer compleet. Wereldwijd kon ‘rEVOLVEr’ rekenen op lovende recensies.

De band werd zelfs hier en daar vergeleken met Slayer. Maar waar Slayer in de loop der jaren een meer en meer moderne koers ging varen, vulde The Haunted de vaargeul steevast met snelle, agressieve thrash. Die agressie en die hoge snelheden zijn deels verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor meer mid-tempo nummers. “This album is simply more diverse, dynamic and heavy as fuck”, aldus zanger Peter Dolving. Toch klinkt het aanvankelijk allemaal een beetje onwennig en zelfs licht teleurstellend.

Maar enkele luisterbeurten verder valt op dat de nummers goed in elkaar steken en lekker in het gehoor liggen. Helaas zakt ‘The Dead Eye’ naar het einde toe wat in. Een topper is het dan ook niet geworden. Dit neemt niet weg dat The Haunted zijn horizon verbreed heeft met deze plaat. Fans van het oudere werk zullen even moeten slikken wanneer ze het nieuwe materiaal horen, maar ‘The Dead Eye’ zet een nieuwe koers in, waarmee The Haunted zijn fanbasis best eens zou kunnen uitbreiden. Releasedatum: 30 oktober 2006.

72

Wolter Bosch

Muziek van 'The Dead Eye' op: Myspace.com/thehaunted

Website The Haunted