Recensie: Unleashed – Midvinterblot (SPV/Steamhammer) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 4 oktober 2006
Unleashed – Midvinterblot (SPV/Steamhammer) (CD) Het jaar 2006 zal de boeken in gaan als een bijzonder goed jaar voor Zweedse old school death metal. Eerst was daar Dismember, die begin dit jaar met ‘The God That Never Was’ een plaat van formaat uitbracht. Een paar maanden later was het de beurt aan Grave, die ongenadig hard toesloeg met het meer dan vette ‘As Rapture Comes’. En nu is het alweer raak.

‘Midvinterblot’ van Unleashed (nóg zo’n Zweedse death metaldinosaurus) is namelijk alweer een ijzersterke plaat volgens Oud Zweeds death metalrecept. Eentje vol stuwende mid-tempo’s, ruige hakpartijen, de vette grunts van frontman Edlund en dat alles gegoten in zo’n typisch Zweedse grofkorrelige sound. Al is er bij Unleashed, (mede) dankzij de vele wervelende solo’s van een ijverige Fredrik Folkare op leadgitaar, wat meer ruimte voor melodie.

Ook tapt dit collectief tekstueel uit een wat ander vaatje. Waar scenegenoten als Grave en Dismember zich doorgaans beperken tot de voor death metal gangbare thema’s, laat Unleashed zich inspireren door de geschiedenis van hun Vikingse voorvaderen. Maar bovenal is ‘Midvinterblot’ opnieuw een bewijs van het feit dat het binnen de death metalscene, óók in Zweden, nog steeds de oudjes zijn die de lakens uitdelen. Releasedatum: 9 oktober 2006.

85


Website Unleashed