Recensie: Strapping Young Lad – The New Black (Century Media) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 2 augustus 2006
Strapping Young Lad – The New Black (Century Media) (CD) Devin Townsend had het mees-ter-lijke album ‘Synchestra’ (bij wijze van spreken) amper goed en wel op band staan of hij zat alweer in de studio om een nieuwe Strapping-plaat op te nemen. En dat terwijl hij met Strapping Young Lad vorig jaar nog de full-length ‘Alien’ heeft afgeleverd. Het werktempo van het Canadese multi-talent ligt dus onveranderd hoog. Maar compositorisch doet SYL het op ‘The New Black’ juist een tikkeltje rustiger aan.

De hoofdrol wordt weliswaar nog steeds opgeëist door een kamerbreed opgetrokken ‘wall of sound’ en de Lads weten met onder meer ‘You Suck’ (met de zinsnede ‘even your girlfriend fucking sucks’), ‘Wrong Side’ en het ongenadig blastende ‘Hope’ nog prima de pannen van je dak te blazen. Maar in tegenstelling tot het voorlaatste, overstuurde ‘Alien’ klinkt ‘The New Black’ over het geheel genomen wat gestroomlijnder.

Ook is er (voor Strapping-begrippen) opvallend veel melodie in de nummers geslopen en wordt het nummer ‘Antiproduct’ zelfs opgeluisterd met lichtvoetig getrompetter. Zo blijkt maar weer dat Hevy Devy niet voor een gat te vangen is en na vijf SYL-langspelers nog steeds de oren van je kop weet te boeien.

92

Gerco Zwiers

MP3 'You Suck'

Website Strapping Young Lad