Recensie: Deranged – Obscenities In B-Flat (Listenable) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 7 juli 2006
Deranged – Obscenities In B-Flat (Listenable) (CD) Het mag dan vier jaar geleden zijn dat ‘Plainfield Cemetery’ is verschenen, voor deze Zweedse driemansformatie lijkt de tijd volledig te hebben stilgestaan. Op het treffend getitelde ‘Obscenities In B-Flat’ gaat Deranged verder waar ze met hun laatste plaat waren gebleven. Andermaal een langspeler dus die bulkt van de brute, flink gedowntunede hak ’n zaag-death metal.

Hoge snelheden worden allerminst geschuwd en nog steeds verkiest Deranged de botte bijl boven wat voor subtiliteiten dan ook. De voet gaat enkel van het gaspedaal voor een kortstondig mid-tempomomentje of een introverte piano-outtro (‘Body Fluids From Unknown Source’). Ook van de partij zijn de geslaagde, southern rock-achtige solo’s waarmee gitarist Johan Axelsson zijn logge monsterriffs afwisselt.

Al met al is Deranged een typisch geval van ‘love ‘em or hate ‘em’. Terwijl de een het oeuvre van deze slagers zal afdoen als monotoon, zullen anderen ze juist roemen om hun consequente en tactarme no-nonsense aanpak. Zij die neigen naar het laatste kunnen gerust toehappen.

80


Website Deranged