Recensie: Biohazard - Kill Or Be Killed (SPV/Steamhammer) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 6 maart 2003
Biohazard - Kill Or Be Killed (SPV/Steamhammer) (CD) Ik lieg niet als ik zeg dat ik altijd een grote fan van Biohazard ben geweest. De albums ‘Urban Discipline’ en State Of The World Address waren voor mij een openbaring en draaien nog regelmatig hun rondjes in mijn Cd-speler en het daaropvolgende ‘Mata Leao’ kon ik ook zeker waarderen, al was het gemis van gitarist Bobby Hambel pijnlijk hoorbaar. ‘New World Disorder’ en ‘Uncivilization’ brachten ook geen terugkeer naar de vertrouwde sound, al vond ik de band op laatstgenoemd album al wel weer een stuk krachtiger overkomen. Met ‘Kill Or Be Killed’ geeft Biohazard iedereen een ontzettende klap voor de smoel, door verrassend hard en zwaar voor de dag te komen.

Zonder twijfel is dit Biohazard's hardste album ooit. Werd hun ten tijde van ‘Uncivilization’ nog verweten teveel naar nu metal te luisteren, dit album schaart de band meer in de hard- metalcorehoek. Namen als Madball, Hatebreed en zelfs Crowbar komen na beluistering in me op. Wat ik persoonlijk een nadeel vind aan deze hardcore- georiλnteerde aanpak is dat de nummers onderling minder variatie te bieden hebben, dan voorheen. Toch klinkt dit album onmiskenbaar als Biohazard en is de voor Biohazard typerende groove veelvuldig aanwezig. Het is dan ook absoluut genieten geblazen met tracks als ‘Kill Or Be Killed, ‘Beaten Senseless’, Make My Stand’ en ‘Open Your Eyes’.

Bovendien komt de band een stuk kwader over dan we van ze gewend zijn, wat zich onder andere uit in het stemgeluid van met name Billy. Deze woede is ongetwijfeld aangewakkerd door de gebeurtenissen van die beruchte 11 september. De oorspronkelijke albumtitel ‘Never Forgive, Never Forget’ werd naar de prullenbak verwezen omdat hij te suggestief zou zijn, maar in de tekst van het gelijknamige nummer worden de emoties van de heren over de aanslagen niet geschuwd. Aangezien na het vertrek van Bobby Hambel op ieder album een andere gitarist te horen was, is dat ook nu weer het geval en ditmaal luistert hij naar de naam Carmine Matteliano. Hij maakt zich zeker verdienstelijk, al doet ook hij Bobby niet vergeten. Het langzame en dreigende ‘Hallowed Ground’ vormt met zijn zeven minuten een waardige afsluiter van ‘Kill Or Be Killed’. In de refreinen doet dit nummer mij trouwens erg aan Crowbar denken. Al met al een zeer geslaagd album, die menig Biohazardfan zal verbazen, maar zeker niet zal teleurstellen.

85

Website Biohazard