Recensie: Beyond Fear – Beyond Fear (SPV/Steamhammer) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 30 mei 2006
Beyond Fear – Beyond Fear (SPV/Steamhammer) (CD) Het was het soort successtory dat alleen in boeken en films lijkt voor te komen. Tim ‘Ripper’ Owens, zanger in een Judas Priest coverband, ziet zijn droom werkelijkheid worden wanneer hij in 1997 als zanger toetreedt tot het door hem zo aanbeden Judas Priest. Erg lang heeft onze Tim er alleen niet van kunnen genieten.

Op het moment dat de in 1991 opgestapte originele zanger Rob Halford (middels de plaat ‘Resurrection’) opzichtig laat doorschemeren wel wat te zien in een reünie, begint Owens’ positie binnen de band te wankelen. Enige tijd later volgt de onvermijdelijke grote verzoening (tussen Rob en de overige oerleden, welteverstaan). Oud zeer maakt plaats voor de geur van verse dollars en Tim de Ripper kan zijn koffers pakken.

Niet veel later trekt hij in bij Iced Earth, waar hij in 2004 meewerkt aan de full length ‘The Glorious Burden’. Daarnaast heeft hij met Beyond Fear zijn eigen power metalcollectief in het leven geroepen. Wat direct opvalt is dat hij zich in deze band laat omringen door een stel begenadigde muzikanten, waarmee hij een dozijn traditioneel klinkende power metalnummers van niveau heeft gepend. Het soort nummers dat zich bij uitstek leent voor Owens’ Dickinsoneske vocalen. Originaliteit schittert op ‘Beyond Fear’ door afwezigheid, maar aangezien dat binnen dit genre meer regel dan uitzondering is, valt dat dit puike debuut niet aan te rekenen.

78

Gerco Zwiers

Muziek van 'Beyond Fear' op: Myspace.com/beyondfear

Website Beyond Fear