Recensie: Tool – 10.000 Days (Volcano) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 17 mei 2006
Tool – 10.000 Days (Volcano) (CD) Het eigengereide Tool is het levende bewijs dat het als band weldegelijk mogelijk is om miljoenenverkopen te realiseren zonder daarvoor je ziel aan ons aller Lucifer te moeten verpatsen. Totaal wars van de grillen van de boze buitenwereld en geheel volgens eigenhandig uitgestippelde route doet Tool nu al zo’n tien jaar z’n eigen ding en zowel de fan als de persmuskiet, ze lusten er allebei wel pap van.

Bij voorbaat stond dan ook vast dat deze vierde full length, ’10.000 Days’, garant zou staan voor immense, wereldwijde aandacht. En aldus geschiedde. Terecht hoor, daar niet van. Want tegenvallen op plaat, daar doen ze bij Tool niet aan. Ook op ‘10.000 Days’ valt kwalitatief gezien niets af te dingen. De ‘Toolness’ komt werkelijk uit iedere porie van de plaat druipen en zal eenieder die de band een warm hart toedraagt zeer vertrouwd in de oren klinken.

Waarom dan toch die lichte teleurstelling die na beluistering in de onderbuik achterblijft? Omdat een eigenzinnige en onberekenbare band als Tool mij gerust wat vaker had mogen verrassen, in plaats van uitsluitend terug te grijpen op reeds bekende bandelementen en daarmee een wel erg vertrouwd beeld te schetsen. Vind ik ook best, maar evenaar dan meteen het (torenhoge) niveau van ‘Ζnima’, dan hoor je mij nergens meer over.

74


Website Tool