Recensie: Primordial - Storm Before Calm (Hammerheart) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 1 januari 2003
Primordial - Storm Before Calm (Hammerheart) (CD) De heren van het Ierse Primordial hebben er al weer wat jaartjes op zitten. En dat komt gelukkig goed naar voren op hun nieuwste plaatje "Storm before calm". De muziek die Primordial ten gehore brengt valt te omschrijven als lekkere old school metal, die aan de ene kant doorspekt is met black metal en anderzijds duidelijk klassieke en folkinvloeden laat doorschijnen.

Zo ontstaat een, weliswaar niet echt vernieuwend, maar wel een geheel eigen bandgeluid. De opbouw van het album is recht evenredig aan de titel: de eerste nummers zijn stormachtig snel en hard, terwijl het album langzaam afbouwt naar een wat rustiger, kalm einde. Het is echter wel jammer dat, vooral bij het eerste nummer, het geluid af en toe een onsamenhangend geheel dreigt te worden, ondanks de eenheid die de band vormt.

Gelukkig wordt dit kleine minpuntje meestal gelijk weer herstelt en de laatste nummers klinken wel stuk voor stuk even helder. "Storm before calm" is dus een fijn plaatje met veel goed uitgewerkte, maar hier en daar nog niet helemaal goed afgewerkte ideeλn.

73