Recensie: Sepultura - Dante XXI (SPV) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 27 maart 2006
Sepultura - Dante XXI (SPV) (CD) De onophoudelijke geruchtenstroom over een eventuele terugkeer van oorspronkelijk frontman Max Cavalera ten spijt, is dé Braziliaanse metalband, Sepultura dus, zo’n tien jaar na het vertrek van Max nog immer springlevend. Sterker nog, de muur van onbegrip waar de band, maar vooral de boomlange ‘nieuwkomer’ Derrick Green, tegenop heeft moeten boksen lijkt de formatie enkel vastberadener en doelgerichter te hebben gemaakt.

Het Sepultura op ‘Dante XXI’, de alweer vierde studioplaat met Derrick Green, heeft definitief afgerekend met de Max-demonen en wast iedereen de oren met een verbazingwekkend sterke en snoeiharde metalplaat. Een conceptalbum zelfs, een hedendaagse interpretatie van The Devine Comedy van de Italiaanse schrijver/filosoof Dante Alighieri. In het kort verhaalt ‘The Devine Comedy’ over een reis door het dodenrijk die via de hel en het vagevuur leidt tot het paradijs.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het nieuwe songmateriaal uiterst agressief, donker en confronterend is uitgevallen. Het is een even overrompelende als boeiende trip. Vanaf het ongenadig beukende ‘Dark Wood Of Error’ en het al even onstuimige ‘Convicted In Life’ (de eerste single) tot het serene ‘Still Flame’, dat de intocht in het paradijs symboliseert. Bovendien staan de nummers niet enkel in dienst van het concept, maar weten ook los van elkaar te overtuigen. Avontuurlijk, maar toch op en top Sepultura.

88

Gerco Zwiers

Website Sepultura