Recensie: Norther – Till Death Unites Us (Spinefarm)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 3 maart 2006
Norther – Till Death Unites Us (Spinefarm) Norther wordt al sinds de oprichting in 1996 afgedaan als het kleine broertje van Children Of Bodom. Een logische vergelijking, want Norther komt niet alleen uit hetzelfde land, ook zitten ze onderdak bij hetzelfde label, maar belangrijker: de muzikale raakvlakken zijn legio. En aangezien Norther ook op ‘Till Death Unites Us’ weer gretig gebruik maakt van de door zijn ‘grote broer’ reeds voorgekauwde melodieuze death metal, blijft deze vergelijking hout snijden.

Achter het lelijke artwork van dit kersverse album gaan drie kwartier aan techniek verscholen, die met de agressieve openers ‘Throwing My Life Away’ en ‘Drowning’ nog moeiteloos weet te boeien. De problemen spelen echter bij het vierde nummer ‘Everything’ al op. De dromerige sfeer van deze nummers sust de plaat als het ware in een slaapstand, die slechts nog door een enkele opzwepende riff of solo wordt onderbroken.

De grootste boosdoeners zijn de op de achtergrond constant aanwezige toetsenpartijen. Ook de zeurderige cleane zang in bijvoorbeeld ‘Omen’ is allerminst bevorderlijk. Toch is ‘Till Death Unites Us’ voor de liefhebber het proberen waard. Wellicht dat dit alles behalve spetterende, doch vermakelijke schijfje voor de Children Of Bodom-adepten het wachten op de aankomende DVD (van COB, voor de duidelijkheid) wat draaglijker maakt.

73


Website Norther