Recensie: Misery Inc. – Random End (Firebox) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 28 februari 2006
Misery Inc. – Random End (Firebox) (CD) Voor Firebox-begrippen zijn hun landgenoten (want ook Fins) van Misery Inc. een vreemde eend in de bijt. De moderne kruisbestuiving van melodieuze death metal met vleugen thrash en zelfs power metal van Misery Inc. staat namelijk haaks op het zwaarmoedige geschut dat we gewend zijn van dit kwaliteitslabel. Een sprong in het diepe dus, die voor beide partijen erg goed heeft uitgepakt.

Misery Inc. is namelijk het levende bewijs dat metal vooruitstrevend kan zijn, zonder een beroep te doen op trendy breakdowns. Nee, dit zestal komt met haar goed lopende en strakke metal een heel eind, zonder ook maar ergens te vervallen in clichés. Door het sterk melodieuze karakter van de elf nummers en de power metalrefreinen is ‘Random End’ een even toegankelijke als energieke plaat geworden.

Extra kracht wordt er bijgezet door wisselwerking tussen heldere en veelal dramatische cleane zang en Illdisposed-achtige diepe grunts en felle solo’s. Negatief punt is de gelikte Backstreet Boys-achtige productie. Producer Anssi Kippo heeft werkelijk alle oneffenheden weggemoffeld en daarmee ook een deel van de spontaniteit. Desalniettemin is ‘Random End’ een absolute aanrader voor fans van Soilwork, Amoral en wijlen Sentenced.

84

Website Misery Inc.