Recensie: Mastodon – Blood Mountain (Warner) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 4 oktober 2006
Mastodon – Blood Mountain (Warner) (CD) Met 'Blood Mountain' presenteert het fenomeen Mastodon zijn derde full-length. Waar het voorlaatste 'Leviathan' het element Water representeerde, staat op de nieuwe plaat het element Aarde centraal. Wederom een conceptalbum dus. Het verhaal gaat over een individu en alle ontberingen waarmee hij te maken krijgt tijdens zijn reis naar de top van een kolossale berg, waar hij de kristallen schedel hoopt aan te treffen.

Vergeleken met voorgaand materiaal is het nieuwe werkje een stuk complexer en vergt dan ook een aantal luisterbeurten voordat je als luisteraar echt ‘gegrepen’ wordt. En hoe gaat dat meestal met ‘groeiplaten’? Juist, dat zijn doorgaans pareltjes. Zo ook dit ‘Blood Mountain’. De afwisseling spat er vanaf. Luister eens naar het opgefokte ‘Bladecatcher’, het zwevende ‘Sleeping Giant’, of krakers als ‘The Wolf Is Loose’ en ‘Crystal Skull’.

Dat de vier heren het bespelen van hun instrumenten perfect onder de knie hebben wisten we al. Toch is er op alle fronten progressie geboekt. Stoner, heavy metal, thrash, progressief, hardrock, grindcore; het is allemaal aanwezig. Al spreken de heren zelf simpelweg van ‘heavy rock’. Hoe dan ook, het is een fenomenaal stukje muzikale kunst dat dit jaar volgens mij niet meer overtroffen gaat worden. Gastbijdrages zijn er van Scott Kelly (Neurosis), Josh Homme (Queens Of The Stone Age), Isaiah Owens en Cedric Bixler (beiden Mars Volta). Moet ik hier nog iets vermelden over de, wederom superieur drummende Brann Dailor? Bij deze dan.

94

Muziek van 'Blood Mountain' op: Myspace.com/mastodon


Website Mastodon