Recensie: Annihilator – Ten Years In Hell (Steamhammer/SPV) (DVD)
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 26 februari 2006
Annihilator – Ten Years In Hell (Steamhammer/SPV) (DVD) Dit jaar kan de vlag uit in huize Waters, want Annihilator, het thrashende geesteskind van de Canadees Jeff Waters, bestaat dit jaar precies twintig jaar. En om dit jubileum luister bij te zetten komt Steamhammer/SPV met de dubbel-DVD ‘Ten Years In Hell’ waarop, zoals de titel al aangeeft, de eerste tien jaar van de carričre van Annihilator onder de loep worden genomen. Kort na de release van ‘Schizo Deluxe’ ‘moet’ de Annihilator-fan dus alweer in de buidel tasten.

Beroerde timing dus? Wellicht, maar dat doet niets af aan het feit dat met zijn speelduur van een kleine vier uur ‘Ten Years In Hell’ een vermakelijk document is geworden. Op de eerste van de twee DVD’s wordt uitgepakt met een handvol videoclips (waaronder die van onbetwiste Annihilator-anthems ‘Never, Neverland’, ‘Alice In Hell’ en ‘King Of The Kill’). Verder het nodige geouwehoer achter de coulissen (ook wel backstagebeelden genoemd), flarden van live-beelden (waarvan enkele met bedenkelijke geluidskwaliteit) en een hele zwik mediaoptredens (niet zelden in Japanse TV-programma’s).

Het grappigste mediaoptreden is echter eentje in een Canadese ontbijtshow, waar een bijna uitgeslapen Jeff de hem voorgeschotelde, geijkte misvattingen over metal beleefd ontzenuwt en een presentator die klaarblijkelijk voor het eerst kennis neemt van het fenomeen metal en zich er openlijk over verbaast dat er bladen in Duitsland en Engeland zowaar aandacht besteden aan dit soort ‘loud music’: “This right here is a magazinecover, for heaven’s sake!”.

Helaas is DVD nummer twee een typisch geval van ‘fans only’. Iets minder dan twee uur staat opperhoofd Jeff Waters uitvoerig stil bij de eerste tien Annihilator-jaren, waar ook de ex-leden Cobrun Pharr en Russel Bergquist en co-tekstschrijver John Bates hun licht over laten schijnen. Nou is mijnheer Waters geen onprettig verteller, maar waarom moet dit nou zó verschrikkelijk zouteloos in beeld worden gebracht? De begin dit jaar verschenen DVD van Sodom (ook SPV) bevatte ook al zo’n slaapverwekkende docu, waar je naar mijn mening eigenlijk niet meer mee aan kan komen in het huidige MTV-tijdperk. Maar meer nog dan bij die Sodom-DVD het geval was, wordt met de eerste vijftig procent van ‘Ten Years In Hell’ voldoende gecompenseerd.

Trailer 'Ten Years In Hell'


Website Annihilator