Recensie: Otep - Sevas Tra (Capitol) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 1 januari 2003
Otep - Sevas Tra (Capitol) (CD) Nadat ik Otep op Ozzfest een goede prestatie zag neerzetten, besloot ik hun gloednieuwe album ook maar eens te beluisteren. Ik werd hierin zeker niet teleurgesteld, daar deze Amerikaanse band heel wat in huis heeft. Allereerst is de band gezegend met (en bovendien vernoemd naar) een uitstekende zangeres, Otep Shamaya genaamd. Zij geeft de band een eigen gezicht, met haar kenmerkende stem en opvallend brute grunt, waarmee ze zowel rustige als hard knallende nummers volpompt met emotie.

Dit wordt, luisterend naar de cd, gelijk al duidelijk als na de zwoel gesproken intro het eerste nummer "Blood Pigs" losbarst. Hoewel de muziek hier en daar raakvlakken vertoont met het genre dat tegenwoordig vaak het naamkaartje nu-metal opgespeld krijgt, wil dat niet zeggen dat de band op een trend inspeelt. Integendeel: met het zware bandgeluid, de dubbelbass en de luide doodsbrul van de zangeres komt Otep verrassend ruig uit de hoek. Desalniettemin blijft het geluid helder en zijn de nummers opzwepend, bijna swingend met als heerlijk voorbeeld "Possession".

Ook zijn er korte, rustige nummers tussendoor, die het geheel een bijna magisch sfeertje geven. Het album sluit af met perfect opgebouwde "Jonestown Tea" (trek voor de grap eens de vergelijking met "Daddy" van Korn, dat uit dezelfde emotionele ingrediλnten bestaat). In ieder geval staat "Sevas Tra" garant voor een goed uur stevige, intense en compromisloze muziek.

90

Website Otep