Recensie: Ajattara – Äpäre (Spinefarm) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 9 februari 2006
Ajattara – Äpäre (Spinefarm) (CD) Hoppa, alweer een vette black metalrelease. Ajattara is namelijk niet een gerecht uit de Chinese keuken, maar een Finse black metalformatie die zijn tienjarig jubileum luister bijzet met een alleszins interessante langspeler. Niet omdat ‘Äpäre’ een totaal nieuwe benadering van het genre laat horen, want voor innovaties en verrassingen moet je niet bij deze Finnen zijn.

Nee, het zijn de sterke en toegankelijke nummers die van ‘Äpäre’ een lekkere black metalplaat maken. Ajattara houdt niet van moeilijk doen en grijpt voortdurend naar simplistische maar uiterst doeltreffende riffs en plechtige mid-tempo’s, waar vervolgens een synth-deken vol intrigerende en pakkende melodieën overheen gedrapeerd is. En hoewel de toetsen vrij dominant aanwezig zijn, leidt dit nergens tot cheesy toestanden.

Ajattara heeft op dit album een prima evenwicht gevonden tussen het hanteren van toegankelijke melodieën en songstructuren en het creëren van de kwaadaardige atmosfeer die inherent is aan dit blasfemische genre. Tevens is ‘Äpäre’ een plaat die al bij een eerste kennismaking wortel schiet in de bovenkamer, maar ook op de lange termijn zijn waarde behoudt. Releasedatum: 22 maart 2006.

88

Gerco Zwiers

Website Ajattara