Recensie: Gorefest – La Muerte (Nuclear Blast) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 8 februari 2006
Gorefest – La Muerte (Nuclear Blast) (CD) Nadat de mannen van Gorefest monumentale nekkenbrekers als ‘Mindloss’, ‘False’ en ‘Erase’ inruilden voor beduidend minder populaire platen als ‘Soul Survivour’ en ‘Chapter 13’ - in combinatie met, eerlijk is eerlijk, diverse onhandige misverstanden waaronder uitlatingen van gitarist Boudewijn Bonebakker als ‘ik haat metal’ - trokken veel fans de handen van de band af, waarna 1998 het einde betekende voor de eens zo glorieuze death metalband.

De zes jaar later aangekondigde reünie wordt aanvankelijk sceptisch ontvangen. Onterecht, zo blijkt. Na een comebacktour en een pretcover (Kraftwerks ‘Autobahn’) trekt Gorefest het gezicht weer in de plooi en wordt voor het eerst in zeven jaar weer een studioalbum opgenomen, ‘La Muerte’ dus. Een album dat niet zozeer voor verandering gaat zorgen in de topdrie van beste Gorefest-platen, maar weldegelijk laat zien dat de band nog steeds in staat is de concurrentie bij te benen.

Jan-Chris rekent verstaanbaar en gortdroog af met alle misstanden in de wereld en draagt vakkundig bij aan de strak-als-een-maagd-ritmesectie – wat wil je ook met Ed Warby op drums. De plaat wordt gedomineerd door continu voortstuwende gitaarpartijen, waar slechts tijdens een enkele solo van wordt afgeweken. Al met al is ‘La Muerte’ een plaat geworden die niet direct aansluit bij het brute werk uit de begindagen, niet in het verlengde ligt van latere Gorefest-releases, maar een kant van Gorefest laat horen die tot voor kort onbekend was én naar meer smaakt.

85

Website Gorefest