Recensie: The Amenta - Occasus (Listenable) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zaterdag 31 juli 2004
The Amenta - Occasus (Listenable) (CD) Het Franse metallabel Listenable lijkt er een neus voor te hebben: extreme metalbands met iets eigenaardigs, iets ongewoons. Te denken valt aan Scarve, Textures en No Return. Je raadt het al, het zal wel weer raak zijn. En verdomd ja! Je kunt dit Australische kwartet prima aan bovenstaand rijtje toevoegen. Met het gezegde 'je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk' goed in het achterhoofd geprent, breekt The Amenta vrijwel meteen bij aanvang van de plaat los met zijn mystieke en zwartgeblakerde maar bovenal verdomd heftige death metal-bombast. Om het ijs te breken, zeg maar.

Pakken we de hokjesgeest er even bij, dan zijn het Noorse Myrkskog en het al even Scandinavische (latere werk van) Aeternus bruikbaar vergelijkingsmateriaal. Op 'Occasus' ligt de nadruk namelijk eveneens op diep en zwaar death metalgeweld, waarbinnen een speciale rol is weggelegd voor dominant ingemixte dubbele baspedalen. Met daar overheen een blasfemische topping, die als een rusteloze black metalgeest rondwaart en ook binnen het geluid van The Amenta een mystieke, haast ongrijpbare ambiance teweegbrengt.

Hetgeen The Amenta ondescheidt van de twee genoemde 'dark' metalbands, is het feit dat dit collectief op gezette tijden een zekere industrial aanpak bezigt. Denk nou niet meteen aan Bezerker-achtige rampestamp-taferelen, maar meer aan donkerkleurige samples en apocalyptische soundscapes. De release van dit album (23 augustus) valt samen met die van 'Decimate Christendom', het nieuwe album van Incantation, waar logischerwijs veel ogen op gericht zullen zijn. Het is alleen niet te hopen dat daardoor dit album ondergesneeuwd wordt, want dat zou echt zonde zijn.

86

Gerco Zwiers

Website Amenta