Recensie: Avian – From The Depths Of Time (Massacre) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 8 januari 2006
Avian – From The Depths Of Time (Massacre) (CD) Avian is het geesteskindje van gitarist Yan Leviathan, die de band naar aanleiding van het ProgPower III festival (2002) in Atlanta oprichtte. ‘From The Depths Of Time’ is het eerste resultaat van zijn muzikale hersenspinsels en is dan ook voor 99 procent door Yan zelf gecomponeerd. Massacre Records zorgde onlangs voor een wereldwijde verspreiding van de schijf.

Avian mag dan wel een gevolg zijn van een inspirerend weekendje Progpower, de muziek op het debuut heeft weinig raakvlakken met de progressieve vertakking van het metalgenre. Het materiaal op ‘From The Depths Of Time’ bestaat grotendeels uit traditionele Amerikaanse power en heavy metal in de geest van Savatage en Megadeth. Makkelijk behapbare, open composities dus. En dat is zowel de kracht als het knelpunt van dit album.

Gaandeweg wordt er namelijk wel erg veel herhaald. Hierdoor krijgen riffs die in eerste instantie zeker boven de middenmaat uitsteken een bittere nasmaak als ze voor de derde keer worden ingezet. De plaat blijft daardoor niet de volle vijfenvijftig minuten boeien. Daar kunnen zelfs gastoptredens van zanger Lance King (ex-Balance of Power), bassist David Ellefson (ex-Megadeth, nu F5) en drummer David Small (F5) niks aan veranderen.

72


Website Avian