Recensie: Sodom – Lords Of Depravity Part 1 (Steamhammer/SPV) (DVD)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 6 januari 2006
Sodom – Lords Of  Depravity Part 1 (Steamhammer/SPV) (DVD) Nu zo’n beetje iedere zichzelf respecterende band wel ้้n of meerdere DVD’s op de markt heeft geslingerd, kan het Duitse Sodom natuurlijk niet achterblijven. En dus zet het thrashcollectief met de 2DVD 'Lords Of Depravity Part 1' de deur open voor een eigen DVD-reeks. Op de eerste van die twee schijven wordt uitvoerig teruggeblikt op de loopbaan van Sodom, en wel de periode van 1982 tot en met 1995.

Een documentaire die voor Sodom-adepten zonder meer interessant en zelfs waardevol is, maar met z’n speelduur van drie uur wel eentje die uitzonderlijk lang van stof is. Na een vrij zouteloze Discovery Channel-achtig intro, wordt er bij elk van de jaren ้rg uitgebreid stilgestaan en ontpopt een ongegeneerd kauwgomkauwende Tom Angelripper, die het merendeel van de tijd aan het woord is, zich tot een weinig begenadigd verteller. Als dan ook de montage van gezapigheid aan elkaar hangt is het uit met de 'pret'.

Op deel twee van ‘Lords Of Depravity Part 1’ is dan eindelijk ruimte voor datgene waar het allemaal om te doen is: de muziek, die met maar liefst zesentwintig live-tracks dan ook ruimschoots vertegenwoordigd. Een collectie live-opnames die het bekijken zonder meer waard is, vanwege de smaakvolle wijze waarop de live-verrichtingen van de Duitse thrashveteranen, vlot switchend tussen diverse camera's, in beeld zijn gebracht .

Flitsende, vet gemonteerde live-registraties (onder meer van optredens op uit de kluiten gewassen festivals als Wacken, Rockhard en With Full Force) worden afgewisseld met off stage-beelden. Dat komt in de meeste gevallen neer op een sightseeing Sodom, tijdens een van hun tournees ergens op deze planeet, of beelden van uitzinnige drommen scanderende Sodom-fans die elkaar verdringen voor een glimp van Tom Angelripper en co., alsof het The Beatles in hun hoogtijdagen betreft. Dat ‘Lords Of Depravity Part 1’ op disc nummer 1 (weliswaar informatief, maar) wat droog op gang komt, wordt met dit tweede, onderhoudende deel absoluut goedgemaakt. Een geslaagde DVD-ontmaagding (twee keer!) voor Sodom dus die, als we de titel (Part 1) moeten geloven, enkel nog maar het begin is.


Website Sodom