Recensie: Noumena – Anatomy Of Life (Spikefarm) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op vrijdag 8 december 2006
Noumena – Anatomy Of Life (Spikefarm) (CD) De naam Noumena mag menigeen (inclusief ondergetekende) dan misschien volslagen onbekend in de oren klinken, de Finse formatie werd al in 1998 opgericht en heeft, naast een EP en een handvol demo’s, al drie langspelers op zijn naam staan. De laatste van die drie heet ‘Anatomy Of Life’ en verscheen onlangs via (het Finse) Spikefarm Records.

Noumena speelt melodieuze death metal. Zeg maar gerust, heel erg melodieuze death metal. Werkelijk elk nummer op deze plaat is door de (over)ijverige gitaartandem Tuomela/Lamminaho meer dan rijkelijk voorzien van klassieke geschoolde metalloopjes en solo’s. Dit alles wordt door de Finnen gekoppeld aan een Akerfeldt-achtig diepe grunt.

Ook in hun overgangen van kamerbrede distortion naar introvert akoestisch (en weer terug) klinken invloeden van Opeth door. Kort door de bocht is Noumena te omschrijven als een mix van Arch Enemy en Opeth. Met dit verschil dat Nounema, zowel qua originaliteit als qua techniek, vooralsnog aan geen van beide bands kan tippen.

73


Website Noumena