Recensie: Ewigkeit – Conspiritus (Earache) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 20 december 2005
Ewigkeit – Conspiritus (Earache) (CD) Achter het eenmansproject Ewigkeit schuilt de excentrieke Brit James Fogarty, die er op z’n zachts gezegd een aparte wereldvisie op na houdt. Grootmachten als de media, banken en overheden zouden de hele wereld bewust mak en dom houden, om op die manier een nòg grotere macht uit te kunnen oefenen. Noem het discutabel, noem het doordacht, feit is wel dat de multi-instrumentalist zijn gedachten op de conceptplaat ‘Conspiritus’ zowel muzikaal als tekstueel prachtig heeft verwerkt.

Muzikaal is Ewigkeit al even ondefinieerbaar. Met invloeden van Hawkwind, Pink Floyd en moderne metal, afgeroomd met een mechanisch klinkende drummachine, is dit zeker geen muziek voor de massa. Het duistere resultaat wordt kracht bijgezet door de bewust monotoon gehouden klaagzangen. De lang opgerekte composities missen hun doel niet.

Elk nummer ademt op de een of andere manier een desolate sfeer, rechtstreeks afkomstig uit de krochten van Fogarty’s ziel. Al met al een verre van standaard plaat – en dat mag tegenwoordig een prestatie heten – die wat meer tijd nodig heeft dan de gemiddelde release. Voor de liefhebber een juweel.

84

Muziek van 'Conspiritus' op: Myspace.com/ewigkeit23


Website Ewigkeit