Recensie: Swallow The Sun – Ghosts Of Loss (Firebox) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 19 december 2005
Swallow The Sun – Ghosts Of Loss (Firebox) (CD) Met 'The Morning Never Came' was Swallow The Sun dθ doom-verrassing van 2003. Het album sloeg in als een bom en bezorgde de band direct een grote status. Twee jaar later bewijst de band met 'Ghosts Of Loss' alles behalve een eendagsvlieg te zijn. Ook dit album, wederom voorzien van een prachtige hoes, is namelijk een topper in zijn soort.

De Finnen trappen meteen hard af met 'The Giant' en 'Descending Winters', waarin vooral het contrast tussen weemoedige cleane zang en diepe grunts in positieve zin opvalt. De slepende gitaarpartijen zijn doorspekt met goeddoordacht getokkel, wat een heus deprimerend effect heeft. 'Psychopath’s Lair' laat, samen met 'Forgive Her' en 'Fragile', een ingetogener Swallow The Sun horen. Er is plek voor meer experiment en uitgesponnen sfeerpassages. Uiteindelijk braakt de band met 'Ghost Of Laura Palmer', 'Gloom, Beauty And Despair' en hekkensluiter 'The Ship' nog zeer sfeervol zijn laatste restje energie uit en is de cirkel rond.

Bij de bonusversie van 'Ghosts Of Loss' zit een DVD, met daarop live-beelden van de nummers 'Deadly Nightshade', 'Through Her Silver Body', 'Psychopath"s Lair' en de clips van 'Swallow (Horror Pt. 1)' en 'Descending Winters'. Conclusie: het aanschaffen meer dan waard!

90


Website Swallow The Sun