Recensie: Minus45Degrees – Mute (Genet) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 13 december 2005
Minus45Degrees – Mute (Genet) (CD) Deze Belgische formatie mag zichzelf dan wel Vijfenveertig Graden Onder Nul noemen, in hun muziek gaat het er behoorlijk broeierig aan toe. Op 'Mute' combineren deze Belgen geflipte screamo met de hardere nu metal en banen zich begeesterd en met het zweet diep in de bilnaad een weg door de geluidsbarrière. Wanhoop en waanzin gaan op 'Mute' voortdurend hand in hand.

Vocalist John Thai blijkt bovendien bij uitstek de aangewezen persoon om dit soort emoties van indringende klanken te voorzien. Zijn panische vocalen, die het midden houden tussen Maynard James Keenan (Tool), Chino Moreno (Deftones) en Serj Tankian (SOAD) vormen een belangrijke troef van deze Vlamingen beneden vriespunt die, gedoopt in de band's grillige, gepassioneerde klanken, vol krassende gitaren en schizofrene ritmes, veelvuldig uitgespeeld wordt.

Met wervelstormen, zoals 'Skört' en de dampende titeltrack weet Minus45Degrees de luisteraar dan ook stevig in zijn greep te houden. Maar omdat naarmate de plaat vordert verdere verrassingen uitblijven, begint die greep al snel te verslappen en beginnen ook de priemende keelklanken van mijnheer Thai, die de plank in 'Nail Office' overigens ook nog even pijnlijk misslaat, aan impact te verliezen. 'Mute' kent een krachtige, pakkende start, maar een heel album lang boeien zit er voor Minus45Degrees’ nog niet in. Let wel, nóg niet. In de smiezen houden dus.

73

Website Minus45Degrees