Recensie: Totenmond – Tonbergurtod (Massacre) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 21 november 2005
Totenmond – Tonbergurtod (Massacre) (CD) Dat Duitstalige vocalen en metal niet vies van elkaar zijn is sinds de doorbraak van Rammstein gemeengoed. Songtitels als 'Im Schwarzen Kreis', 'Das Ewige Bluten' en 'Blutost' verraden dat ook Totenmond (Duits voor 'maan der doden') een vogel is die zingt zoals het gebekt is, Duits dus. En al moeten zij het met aanzienlijk minder populariteit stellen, de moedertaal wordt net zo effectief benut.

Ook in de setting van Totenmond gedijt het botte en harde Duits, gegoten in ruige deathgrunts, uitstekend. Bot en hard is namelijk ook de muziek van deze Duitsers, die met 'Tonbergurtod' hun zesde studioalbum afleveren. Hun traditioneel klinkende doch moddervette uitgevoerde thrash metal (met vlokken thrash en betonpunk) ruikt naar Slayer en houdt van opschieten. Maar naast een het nodige up-tempo voortstampwerk kent het geluid van Totenmond ook een logge en slepende kant.

In het zeven minuten durende en tergend saaie 'Deine Leiche' en het al even muffe 'Angstbeisser' wordt die kant wel erg (lees: te) breed uitgemeten, maar geholpen door een gortdroge en heldere productie komt Totenmond met zijn aanpak verder heel best weg. Of dit ook geldt voor hun live-verrichtingen kun je aanstaande zaterdag zelf gaan beoordelen. Dan staan ze namelijk op de planken van de Arnhemse Musis Sacrum als onderdeel van de tweede editie van de Arnhem Metal Meeting.

74

Website Totenmond