Recensie: Helloween – Keeper Of The Seven Keys, The Legacy (SPV) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 10 november 2005
Helloween – Keeper Of The Seven Keys, The Legacy (SPV) (CD) Dat Helloween niet zomaar een groep melodiegeile Duitsers is werd al duidelijk na het verschijnen van het debuut 'Walls Of Jericho' ('85). Maar de echte erkenning bleef uit tot het verschijnen van het ronduit geniale tweeluik 'Keeper Of The Seven Keys'. Zowel het eerste deel ('87) als het tweede ('88) sloegen in als een bom en zijn tot op de dag van vandaag ongeëvenaard gebleven.

Ook de nieuwe schijf, waarmee terug wordt gegrepen naar deze goede oude tijd, kan daar geen verandering in brengen. Dat dit te wijten is aan het feit dat van de originele 'Keeper'-line-up alleen bassist Markus en gitarist Weikath nog over zijn, durf ik niet uit te sluiten. Want hoewel nummers als het bombastische 'King For 1000 years', 'Born On Judgement Day', 'Occasion Avenue' en 'Light the Universe' (met een zeer verdienstelijke bijdrage van Blackmore's Night-zangeres Candice) zeker geslaagd zijn, wordt met 'Do You Know What You Are Fighting For' en 'Pleasure Drone' de plank ook een aantal keer flink misgeslagen.

Michael Kiske (zanger op beide voorgaande 'Keeper…'-platen) had aan deze en meer nummers waarschijnlijk niet eens goedkeuring gegeven, waardoor er wellicht één cd vol krakers was verschenen in plaats van het huidige dubbelalbum. Dit commentaar houdt echter absoluut niet in dat dit een slechte plaat is. Helloween is namelijk in topvorm. Snelheid, de voor deze Duitsers onmiskenbare melodieën en solo’s zijn in grote getale aanwezig en doen het weer heel erg goed. Zoals gezegd topt 'Keeper Of The Seven Keys, The Legacy' zijn oudere broers niet, maar volgt ze toch zeker op de voet. Een knaller!

90

Website Helloween