Recensie: Dăm – Purity: The Darwinian Paradox (Candlelight) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op woensdag 9 november 2005
Dăm – Purity: The Darwinian Paradox (Candlelight) (CD) Na drie demo’s komt er voor het Engelse Dăm eindelijk schot in de zaak. Candlelight Records acht de band het label waardig en geeft het viertal een plek tussen de grote namen als Crowbar, November’s Doom en Zyklon. Niet veel later verschijnt het debuut 'Purity: The Darwinian Paradox' en ook een Europese tour met Decapitated, Gorerotted en Detonation wordt gerealiseerd.

En deze heren hebben het dubbel en dwars verdiend. 'Purity…' is namelijk één van die weinige platen in het death metalgenre die de middenmoot weet te ontstijgen. Dăm is technisch begaafd, agressief en hard, maar tegelijkertijd nergens 'over the top' of te extreem. Zodoende is dit debuut een uiterst toegankelijk schijfje geworden.

Absolute pluspunten zijn de agressieve rauwe zang en de naargeestige sfeer die de nummers ademen. Verder zijn ook beide gitaristen heuse hoogvliegers. Dit team kan met zowel thrashy werk als met pure death riffs prima overweg, wat zorgt voor veel variatie tussen de nummers onderling. En de gladgestreken productie legt dit collectief ook geen windeieren.

Alles wijst erop dat de Dămrakkers klaar zijn voor het grotere werk. Met dit album alleen zullen ze de overvolle metalmarkt niet kunnen veroveren, maar als ze nummers als 'Fortunes Of Need', 'Frightening And Obscene' of 'Come To Dust' blijven schrijven lijkt een glansrijke toekomst voor hen weggelegd.

82

MP3 'City Of Envy'


Website Dăm