Recensie: Non-Human Level – Non-Human Level (Listenable) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 6 november 2005
Non-Human Level – Non-Human Level (Listenable) (CD) Het zijn drukke tijden voor de gitaristen uit het Darkane-kamp. Waar de heren eerder dit jaar nog met hun hoofdband het vijfde album 'Layer Of Lies' uitbrachten, verschijnen nu opeenvolgend de nieuwe platen van Terror 2002 (alwaar Klas Ideberg aan de snaren plukt) en het debuutalbum van Non-Human Level, het soloproject van Christopher Malmström, opgericht om zijn ideeën die niet in het Darkane-concept pasten uit te kunnen werken.

Hierdoor is het des te verrassender dat Non-Human Level weldegelijk aan Darkane refereert. Ook op dit simpelweg overrompelende debuut zoekt de gitarist het namelijk in de technische regionen van het melodieuze thrash genre. Feit is wel dat Non-Human Level veel meer recht-voor-zijn-raap is en een stuk minder gebruik maakt van poespas. Verrassend, maar minstens zo geslaagd is ook het feit dat Darkane-drummer Peter Wildoer het vocale gedeelte van de plaat heeft verzorgd. Naast drumtalent blijkt de beste man dus ook nog te beschikken over een extreem agressieve stem, die keurig aansluit bij deze snelle muziek.

Maar op dit zelfgetitelde debuut draait het niet alleen om snelheid. Elk nummer heeft een ander gezicht, wat een uiterst gevarieerd totaalplaatje oplevert. De plaat staat bol van de solo’s en kent voldoende rustige breaks ('Water') die de muziek openbreken en aantrekkelijker maken. Met de hoogtepunten 'Divine Creation Of Void', 'Untrustable Surface' of 'Instincs' bewijst Malmström onomstotelijk een van de beste gitaristen op aarde te zijn. En dat mag een prestatie heten.

89

Website Non-Human Level