Recensie: Severe Torture - Fall Of The Despised (Earache) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zondag 23 oktober 2005
Severe Torture - Fall Of The Despised (Earache) (CD) Opzet zal het niet zijn geweest, maar feit is dat de leden van Severe Torture het geduld van hun 'nieuwe' gitarist danig op de proef hebben gesteld. Deze Marvin Vriesde trad weliswaar al in 2003 als tweede snarenplukker toe tot de band, maar heeft vervolgens twee jaar moeten wachten alvorens hij zich op plaat kon laten gelden. Mazzel voor hem is dan weer dat hij z'n entree mag maken op Severe Torture's meest prestigieuze werk tot nu toe. Op langspeler nummer drie laat dit Zuid-Nederlandse doodseskader namelijk op alle fronten flinke groei zien.

O ja, op 'Fall Of The Despised' wordt nog net zo Spartaans huisgehouden en nog even moordlustig rondgehakt met de onverminderd botte bijl. Het is echter de omlijsting waarmee deze mannen hoge ogen gooien en waarbij de debuterende gitarist zich van zijn beste kant laat zien. Of het enkel door zijn toetreden komt is natuurlijk de vraag, maar het totaalgeluid is er niet alleen een stuk voller, maar ook melodieuzer en veelzijdiger op geworden. Niet in de laatste plaats vanwege de verdienstelijke solo's van Vriesde.

Het knappe is verder dat het herkenbare bandgeluid niets te lijden heeft gehad onder de komst van nieuwe elementen, maar nog even fier overeind staat. Met als resultaat een ontzettend compleet album dat kont schopt tot bloedens toe. Terwijl 'Misanthropic Carnage' bewees dat het verpletterende debuut 'Feasting On Blood' geen toevalstreffer was, zet Severe Torture met 'Fall Of The Despised' (ST's Earache-debuut) de deuren wagenwijd open voor een zonovergoten toekomst. Releasedatum: 7 november 2005.

90

Website Severe Torture