Recensie: The Fifth Season – Stronger, Perfect (Kick Off) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zaterdag 22 oktober 2005
The Fifth Season – Stronger, Perfect (Kick Off) (CD) 'Stronger, Perfect' markeert het nieuwe begin van de Italiaanse prog metalband The Fifth Season. Vlak voordat een tweede demo zou worden opgenomen viel de formatie uit elkaar, waarna alleen gitarist en oprichter Chris overbleef. Maar na een lange zoektocht is een nieuwe bezetting een feit en verschijnt onder de iets te pretentieuze titel 'Stronger, Perfect' toch eindelijk die tweede demo.

Sterk zijn de nummers zeker. Dat het vijftal tijdens haar 25 minuten durende trip langs fragiele fluitklanken, onheilspellende gitaarpartijen en typische progressieve trekjes leentjebuur speelt bij Arjan Lucassen en zijn projecten kan alleen maar als een compliment worden opgevat. Ook het feit dat dit gezelschap, in vergelijking met veel verwante bands, ingetogener omspringt met zijn muzikale talenten kan worden gezien als iets positiefs.

Het zijn echter de zang en enkele schoonheidsfoutjes die maken dat deze band nog lang niet toe is aan het tweede deel van de titel. Zanger Francesco doet enorm zijn best, maar zijn depressieve stem komt lang niet altijd overtuigend over. In combinatie met de rustgevende tokkelstukken levert dit soms zelfs pijnlijke momenten op. Ook de keyboards doen meer dan eens aan als kermisdeuntjes. Zonde, want het is duidelijk dat deze band meer in zijn mars heeft.

68

Website The Fifth Season