Recensie: Cryptopsy - Once Was Not (Century Media) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op zaterdag 12 november 2005
Cryptopsy - Once Was Not (Century Media) (CD) Menig liefhebber van complexe en extreme death metal heeft waarschijnlijk halsreikend uitgekeken naar deze plaat. Niet alleen omdat het alweer vijf jaar geleden is dat er nieuw werk van Cryptopsy is verschenen, maar ook omdat op 'Once Was Not' de in 2003 teruggekeerde vocalist van het eerste uur, Lord Worm, zijn comeback maakt.

En om maar meteen met de deur in huis te vallen: mijnheer Worm is in bloedvorm. Net als op 'None So Vile' ('96) boert hij zijn diepe en loodzware putgrunts weer met volledige overgave op en injecteert daarmee het toch al weinig zachtzinnige 'Once Was Not' met een welkome extra dosis botte agressie. De overeenkomstige 'zang' daargelaten, zijn de verschillen tussen beide genoemde albums trouwens legio.

Want Cryptopsy heeft de afgelopen jaren natuurlijk bepaald niet stilgezeten. Op 'Whisper Supremacy' en het daaropvolgende 'And Then You'll Beg' is het bandgeluid hoe langer hoe technischer, hysterischer en complexer van aard geworden. Een trend die zich ook op dit vierde studiowerk voortzet. Dus wordt er weer druk gestrooid met blastbeats en onverwachtse breaks, wordt er weer als compulsieve bezetenen op hoge snelheid van de hak op de tak gesprongen, maar is er tevens ruimte voor kortstondige vrijages met genrevreemde elementen als jazz.

Al met al een onstuimige over-the-top-plaat waarop de Canadezen veelvuldig vlammen en waarop Lord Worm zich uitstekend weet te handhaven. Als dan blijkt dat er ook nog eens op het productionele vlak winst is geboekt - in plaats van het ietwat klinische 'And Then You'll Beg' heeft 'Once Was Not' een veel meer organische klank - kan gesteld worden dat op deze langspeler de verpulvering die Cryptopsy heet eindelijk ιcht compleet is.

83

Website Cryptopsy