Recensie: Smogus – Live & Unplugged (Universal/The Electric Co.) (DVD)
Gepost door Gerco Zwiers op donderdag 13 oktober 2005
Smogus – Live & Unplugged (Universal/The Electric Co.) (DVD) Nadat in 2002 Smogus’ titelloze debuut verscheen, leek een succesvolle carri่re in het verschiet te liggen. De nu metal scene raakte echter in het slop en de doorbraak bleef uit - ook na het goed ontvangen 'No Matter What The Outcome' (2004). Het enige wat de band eraan overhoudt, is een goed gevestigde naam en een gerenommeerde live-reputatie, waarvan 'Live & Unplugged' het bewijs moet zijn.

Helaas valt het bewijs pijnlijk tegen. Op de DVD vinden we beelden van een akoestische set plus de voorbereidingen hiervan, een reguliere set en een reclamespot die wat belachelijkheid betreft niet onderdoet voor de gemiddelde Tell Sell beelden. De akoestische beelden zijn vastgelegd tijdens een speciaal concert in In Casa, te Leiden. De set is tot in de puntjes geperfectioneerd, er wordt een breed scala instrumentaria het podium op- en afgesleept en de heren krijgen zelfs versterking van een zangeres.

Het is leuk de opgefokte nummers eens compleet 'uitgekleed' te horen, maar daar blijft het ook bij. Echt boeien doet het nergens, wat ten dele te 'danken' is aan de suffe montage. Hetzelfde geldt voor de ‘harde’ set. Het gros van de aanwezigen gaat los, maar door de bijna gebrekkige presentatie dringt de energie van de show totaal niet door. Het 'making of'-gedeelte is dan wel weer grappig om te zien. Maar ook hier geldt: ้้n keer volstaat.


Website Smogus