Recensie: Yngwie Malmsteen's Rising Force – Unleash The Fury (SPV)
Gepost door Gerco Zwiers op maandag 12 september 2005
Yngwie Malmsteen's Rising Force – Unleash The Fury (SPV) Al sinds 1983 opereert de stergitarist Yngwie Malmsteen met pieken en dalen aan de top van de heavy en progressieve metalscene. De afgelopen jaren vielen voor hem in de laatste categorie. Een album als 'Attack!' (2002) is zeker niet slecht, maar toch zijn veel mensen, mede door een reeks best off- cd’s, de 'band' uit het oog verloren. Maar Yngwie Malmsteen is terug. Met ‘Unleash The Fury’ wordt er namelijk een compleet nieuw tijdperk ingeluid.

Met het nieuwe album levert de virtuoze Zweed namelijk niet alleen zijn hardste - luister eens naar 'Locked & Loaded' - maar ook zijn meest veelzijdige album sinds jaren af. Malmsteen toont zich kwetsbaar in 'Revelation' of het prachtige 'Cherokee Warrior', agressief in de Judas Priest-achtige opener en een absolute vakidioot in de vele instrumentale intermezzo’s. Als vanzelfsprekend vliegen er riffs voorbij die op eerdere albums al aan bod kwamen en klinken de vliegensvlugge solo’s minder verrassend dan voorheen. Toch komt The Rising Force hier zeer sterk voor de dag met één van de knallers van 2005.

In 'The Boogyman' grijpt de wereldgitarist zelf naar de microfoon. Maar ook al is zijn stem zeker niet beroerd, de vocale verplichtingen kan hij beter aan meesterzanger Doogie White over laten. Blijkbaar heeft Yngwie dat zelf ook in de gaten, want de rest van de plaat wordt de zanger van onder meer Rainbow en Cornerstone geen strobreed in de weg gelegd.

91


Website Yngwie Malmsteen