Recensie: Withered - Memento Mori (Lifeforce) (CD)
Gepost door Gerco Zwiers op dinsdag 6 september 2005
Withered - Memento Mori (Lifeforce) (CD) Dat labels die zich voorheen hoofdzakelijk met hard- en metalcore bezighielden tegenwoordig met hetzelfde gemak volbloed metalbands inlijven is allang niks nieuws meer. Zo vreemd is het dus niet dat Withered bij Lifeforce onderdak zit, terwijl het debuut van deze Amerikanen zo goed als niets op heeft met hard- en metalcore.

Withered gooit het namelijk over een heel andere boeg en heeft met als ingrediënten death en black metal een uiterst sfeervolle, donkere en bombastische geweldenaar gecreëerd. 'Memento Mori' roept herinneringen op aan de 'dark' metal van Aeternus, Myrkskog en The Amenta. Vanwege de grauwe, melancholische deken die over de plaat lijkt te zijn gedrapeerd, maar even zo goed vanwege de meedogenloze en spijkerharde blastpartijen, waar Withered zich veelvuldig aan vergrijpt.

Echter niet zonder deze verschillende stemmingen soepeler dan een krat wasverzachter in elkaar over te laten lopen en een algehele bijna tastbare duisternis neer te zetten. In de zeven woest kolkende lawines op 'Memento Mori' weet dit collectief de aangehaalde dark metalatcs bovendien ook nog eens prima bij te benen. Iedereen die al dat strontvervelende zonlicht inmiddels spuugzat is, moet zich dus maar eens nodig gaan laven aan dit schemerige epos. Releasedatum: 19 september 2005.

87


Website Withered